Algemeen

Vastgoed kopen als belegging: rechtstreeks en onrechtstreeks

10 maart 2017

Vastgoed kopen als belegging? Almaar meer mensen doen het omwille van de lage rente bijvoorbeeld. Maar voor welke belegging kies je dan precies: rechtstreeks of onrechtstreeks? En wat zijn de voor- en nadelen van de verschillende formules?

1. Rechtstreekse vastgoedbelegging

Een tweede eigendom is een investering in de toekomst, zeker met de stijgende vastgoedprijzen. Natuurlijk besteed je een zeker budget aan je aankoop en ga je zorgvuldig te werk. Kwestie van zeker te zijn van een goede locatie en het juiste type vastgoed.
Bijvoorbeeld:

Huurwoning: Een tweede huis, appartement of vakantieverblijf om nadien te verhuren. Zo krijg je elke maand de huur op je rekening gestort.
Vakantieverblijf: Een huis of bungalow om zelf van te genieten in je vrije tijd of om te verhuren. Een goede markt, want mensen houden nog altijd van vakantie. En ook in België zijn er mooie opportuniteiten voor vakantievastgoed.

 "Investeren in vastgoed is altijd een goede beslissing."

2. Onrechtstreekse vastgoedbelegging

Via een omweg investeren in vastgoed? Dan spreken we over een onrechtstreekse vastgoedbelegging. Zoals bij elke belegging neem je ook met een vastgoedbelegging een risico, want je kunt verlies lijden. Of veel winnen.
Welke opties zijn er?

Vastgoedcertificaat: Een financieel product dat je een deel van de huurinkomsten of verkoopopbrengst uitkeert. Een certificaat geldt voor een bepaald gebouw, bijvoorbeeld een kantorencomplex of industrieel vastgoed. 
Vastgoedbevaks: Met deze formule spreid je de investering over verschillende panden. De beleggingsvennootschappen keren normaal gezien 80% van de winst en een dividend van 5 tot 7 procent uit.
Vastgoedvennootschappen: Lijkt op een BEVAK, alleen gelden voor dit type strengere regels. Een pure beleggingstool. 

Wil je ook zelf genieten van je investering, dan kies je natuurlijk beter voor de rechtstreekse vastgoedbelegging. Een gloednieuwe sleutel-op-dedeurwoning, bijvoorbeeld. 

Heb je een vraag over beleggingsvastgoed? Neem contact op met een van onze adviseurs.