Algemeen

Tips en advies voor een kindveilige woning en tuin

04 mei 2017

Gaat jouw baby, peuter of kleuter graag als een echte avonturier op ontdekkingstocht in en rondom het huis? Vindt jouw (b)engeltje er niks beter op om alles naar beneden te trekken of alles in de mond te steken? Wil je graag een extra paar ogen om jouw sloeber in de gaten te houden? Helaas kunnen wij jou geen extra paar ogen geven maar wel tips en advies om de woning en tuin om te vormen tot een veiligere omgeving voor jouw kleine avonturier.

Beter voorkomen dan genezen

Je hoeft van jouw woning en tuin geen fort te maken om een veiligere omgeving te creëren. Toch is het vaak aangeraden om een enkele aanpassingen te verrichten.  Vergeet niet dat een ongeluk soms in een klein hoekje zit en je steeds een oogje in het zeil moet houden. We starten met tips die je overal kan toepassen. Vervolgens geven we een aantal meer specifieke tips voor de keuken, woonkamer, badkamer, slaapkamer, trap en tuin.

Tips toepasbaar in iedere kamer

 • Bijna iedere kamer van de woning beschikt over stopcontacten. Plaats in ieder stopcontact, dat zich lager dan 1,5 meter bevindt, een stopcontactbeschermer opdat jouw oogappel niet met de vingers in het stopcontact zit. 
 • Plaats hoekbeschermers op ieder voorwerp met scherpe hoeken. Denk bijvoorbeeld aan de salontafel.
 • Wees voorzichtig met planten. Zet de planten buiten het bereik van je kind. Kinderen vinden het namelijk leuk om blaadjes of bloemetjes in de mond te steken.
 • Laat geen kleine voorwerpen rondslingeren deze vormen een verstikkingsgevaar voor je kind.
 • Laat geen elektrische snoeren rondslingeren. Deze snoeren zijn een potentieel gevaar omdat kinderen hierin kunnen bijten of over struikelen.
 • Verwijder de sleutel van iedere deur, op die manier kan jouw sloeber zichzelf niet opsluiten.
 • Plaats deurstoppers, zo vermijd je dat de vingertjes van je kind tussen de deur geraken.
 • Plaats kinderslotjes op de kastdeuren. Deze slotjes zorgen ervoor dat de kastdeuren niet ongewenst geopend worden.
 • Plaats schoonmaakmiddelen en alle andere giftige stoffen buiten het bereik van je kind. Koop een gifwijzer. Een gifwijzer bevat informatie over het voorkomen, herkennen en behandelen van een vergiftiging. Je kan ook steeds het Belgisch Antigifcentrum raadplegen.
 • Hang gordijnkoorden hoog genoeg om te vermijden dat jouw baby, peuter of kleuter deze rond de hals draait.
 • Opgelet met ramen. Plaats geen opstapjes of voorwerpen dichtbij ramen die kunnen gebruikt worden om door het raam te klimmen. Je kan ook een beveiliging op het raam plaatsen opdat jouw kindje het raam niet zelf kan openen.
 • Let op met kasten die jouw baby, peuter of kleuter over zich heen kan krijgen. Bevestig deze eventueel aan de muur.
 • Plaats op elke verdieping van de woning een rookmelder. Want wist je dat je tijdens het slapen niet wakker wordt van de rook omdat het reukorgaan afgesloten is?  Een rookmelder kan dus het leven van jou en je gezin redden.
 • Wij raden je ook aan om in een goede EHBO-doos te investeren die je zowel online als in de winkel kan kopen.


Keuken en woonkamer

Als je kookt, zorg dan dat de stelen van de kookpotten niet buiten het vuur uitsteken. Zo verhinder je dat jouw bengel deze potten naar beneden trekt. Zorg ervoor dat de microgolfoven en oven op voldoende hoogte zijn geïnstalleerd. Bevindt de oven zich op lage hoogte, dan kan je opteren om een oven te installeren die niet warm wordt aan de buitenkant. Je kan ook kiezen om een oven te installeren met kinderslot. Een andere handige tip is om de keukenlades te voorzien van een ladestopper. De ladestopper verhindert dat de lade volledig wordt uitgetrokken. Let ook op met vuilbakjes die in de keuken staan. Kinderen vinden het leuk om deze te openen en er alles uit te halen.
 

"Als u een haard in de woning heeft, scherm deze goed af door middel van bijvoorbeeld een voorzetscherm."

Badkamer

Laat je kind nooit alleen in het bad of de douche. Plaats antislipmatten in het bad of de douche. Zorg ervoor dat je baby, peuter of kleuter de kraan niet kan bereiken en spoel de kraan af met koud water na gebruik. Zorg dat de badkamerkasten afgesloten zijn.  Plaats douchegel en shampoo buiten het bereik van je kind .

Europse normen voor een slaapkamer/bed?

Wees zeker dat het bedje voor jouw baby of peuter conform de Europese normen is. Als de code EN716 ergens op het bedje staat dan voldoet het aan de Europese normen. Indien je deze code nergens ziet, raadpleeg dan deze pdf. Dit document van Kind en Gezin geeft de algemene vereisten voor een kinderbed weer. Zorg dat de temperatuur in de kamer voor een baby tot 8 weken oud ongeveer 20 graden is en voor een baby vanaf 8 weken ongeveer 18 graden is.
 
Altijd opletten met trappen
Plaats zowel onderaan als bovenaan de trap een traphekje. Installeer deze hekjes van zodra jouw baby begint te kruipen tot ongeveer de leeftijd van drie jaar. Bij de aankoop van deze hekjes houd je het best rekening met de breedte van de openingen, de hoogte, de stevigheid en het gebruiksgemak. Vermijd ongevallen door geen spullen op de trap te laten rondslingeren. En indien de trap glad is, kan je een antisliplaag aanbrengen.

Tuin en/of zwembad?

Laat kinderen nooit alleen in de buurt van een zwemvijver of zwembad. Als je een zwembad of (zwem)vijver hebt, scherm deze af door een omheining of installeer een gemotoriseerd roldek. Let op met giftige planten die aanwezig zijn in de tuin en berg tuingereedschap weg op een veilige plaats. Zorg dat de tuin omheind is zodat je kind niet op de baan kan. We hopen dat je met deze tips aan de slag kan. Kleine aanpassingen kunnen grote ongelukken vermijden. En vergeet niet jouw oogappel attent te maken op de gevaren die in en rondom de woning aanwezig zijn.