Algemeen

Een hypothecaire lening afsluiten: do’s & don’ts

29 november 2016

Je hebt besloten om zelf een woning te bouwen? Proficiat! Dan is het nu tijd om je woonkrediet af te sluiten. Ga niet over een nacht ijs, maar kies weloverwogen en bereid je goed voor op een bezoek aan de bank(en). Je kan er veel geld mee uitsparen.

Bepaal je capaciteit

Moet je het volledige bedrag lenen of kan je een stuk eigen financiële middelen inbrengen? Ga langs bij je bankier of nog beter: de immotheker. Die geeft je onafhankelijk financieel advies en zal je zeggen welk bedrag je kunt lenen. Er is een regel die zegt dat je maandelijkse afbetaling niet hoger mag zijn dan een derde van het netto-inkomen van het gezin.

Vergelijk de kredietvoorwaarden

Elke bank hanteert eigen kredietvoorwaarden en rentevoeten. Vergelijk die en reken uit bij welke bank je het minst zult afbetalen. Weet dat een cijfer na de komma een groot verschil kan maken.

Kies een vaste of een variabele rentevoet

Een vaste rentevoet geeft je zekerheid want die blijft gedurende de hele looptijd van de lening dezelfde. Een variabele rentevoet is meestal lager, maar kan veranderen en houdt dus meer risico in. Dat kan het ene jaar in je voordeel, en het andere jaar in je nadeel zijn.

Een hypothecaire lening afsluiten: do’s & don’ts

VR Quality Homes helpt je bij het zoeken van de ideale lening.

Bepaal het terugbetalingsplan

De twee meest voorkomende terugbetalingsplannen zijn de kredieten met een vaste maandlast en de kredieten met vaste kapitaalaflossingen. Bij de eerste betaal je elke maand evenveel, maar betaal je in het begin meer intrest. Naarmate het krediet vordert, betaal je meer schuld af. Een krediet met vaste kapitaalaflossing is vooral interessant voor wie een hoge maandlast aankan. Je betaalt dan elke maand een vast deel kapitaal terug en de intrest wordt telkens berekend op het totale bedrag dat je de bank nog verschuldigd bent. Dat neemt dus stelselmatig af.

Bepaal je aflossingstermijn

Die kan variëren tussen tien en dertig jaar. Hoe langer je aflossingstermijn, hoe meer geld je betaalt aan de bank.

"Investeren in vastgoed is altijd
een goed idee."

Vergeet de extra kosten niet

Op de website notaris.be kan je de kosten van de koopakte en de akte van het hypothecair krediet dat de notaris opstelt berekenen. Er zijn ook nog dossierkosten bij de bank en een schuldsaldoverzekering die je moet betalen. Sommige banken verwachten dat je samen met de hypothecaire lening ook een woonverzekering en een schuldsaldoverzekering afsluit. Ook hiervoor loont het de moeite om te vergelijken tussen verschillende banken.