Algemeen

De zoektocht naar het ideale likje verf voor jouw woning

13 mei 2017

Verf kiezen, geen eenvoudige opgave. Je staat in de verfwinkel en tientallen kleuren komen op jou af. Je krijgt keuzestress… Uiteindelijk kies je voor verfstaaltjes en ga je te rade bij familie en vrienden. Tevergeefs! Want natuurlijk vindt bijna iedereen een andere kleur mooier dan jouw favoriet. Herkenbaar? Geen paniek, wij helpen je met dit artikel op weg om kleur te bekennen.

Kleurenpsychologie

Kleur beheerst ons leven. We staan er misschien niet bij stil maar het effect van kleuren op onze gemoedstand is immens. Kleur straalt letterlijk iets uit. Daarom is het belangrijk om te weten wat het effect is van het gebruik van kleuren in jouw woning.  We vatten voor jou kort samen welke eigenschappen een kleur bezit en waar je het kleur beter (niet) gebruikt. 

Rood:  Warmte, energie, passie, fysieke moed, stimulerend, opstandigheid, spanning, gevaar en agressiviteit
Rood gebruiken in slaapruimtes wordt afgeraden omdat deze kleur moeilijk rust biedt.

Roze:  Onschuld, ontspanning, zachtheid, energie, romantiek en drama
Roze wordt vaak geassocieerd met prinsessen, ideaal dus om in een slaapkamer te gebruiken voor al wie van prinsessen en roze houdt. 

Oranje:  Levenskracht, stimulering, eetlust, warmte, aandacht, creativiteit en overvloed
Oranje is het ideale kleur voor uw keuken of eetruimte. Daarenboven kan je kille ruimtes met oranje omvormen tot een warmere omgeving.

Geel:  Vrolijkheid, optimisme, werklust, vreugde, creativiteit, focus, jaloezie, onbetrouwbaarheid en onrust
Geel wordt vaak gebruikt in een studeerkamer of bureau. Maar ook in de woonkamer kan je kiezen voor dit kleur.

Groen:  Ontspanning, rust, harmonie, evenwicht, veiligheid, vruchtbaarheid en verveling
Groen wordt vaak gebruikt in slaapruimtes en badkamers omdat de kleur rust en harmonie biedt.

Blauw:  Rust, vrede, neutraal, vrijheid, openheid, vertrouwen, stabiliteit, autoriteit, en koel
Niet alleen groen maar ook blauw wordt gebruikt in de slaapkamer. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat mensen die slapen in een blauwe slaapkamer de beste nachtrust hebben.

Bruin:  Neutraliteit, vertrouwen, echtheid, natuurlijk, alledaags en oubollig
Bruin is een kleur die vaak gebruikt wordt in leefruimtes.

Wit:  Zuiverheid, onschuld, puurheid, kalmte, netheid, leegte en perfectionisme
De kleur wit geeft je veel vrijheid om te gebruiken. Deze kleur past in iedere kamer van de woning. Vaak wordt wit gecombineerd met een andere kleur in dezelfde ruimte.

Zwart:  Kracht, mysterie, dramatisch, koel, elegantie en autoriteit
Laat je niet afschrikken om zwart de gebruiken. Zwart is een ideale accentkleur.

Grijs:  Neutraliteit, wijsheid, betrouwbaarheid, georganiseerd, saai en grauw
Grijs is net zoals wit een kleur die je kan gebruiken in iedere ruimte mits de combinatie met een andere kleur.

Iedere kleur heeft dus goede en minder goede eigenschappen. Maar als je weet welke eigenschappen een kleur heeft, kan je hier handig van gebruik maken. Je kan ook kleuren combineren. Je hoeft de ruimte niet in één kleur te schilderen. Als je verschillende kleuren wilt, kan je gebruik maken van de kleurencirkel.  De kleurencirkel geeft aan welke kleuren bij elkaar passen en welke contrasteren.

Oriëntatie van de ruimte 

Ook licht is een belangrijke factor bij het kiezen van kleur. Een kleur kan veranderen naargelang de hoeveelheid licht zich op de muur bevindt.  Ga na hoe de ruimte gelegen is ten opzichte van de zon. Kijk of het zonlicht rechtstreeks op de muur schijnt. Daarenboven is het ook aangeraden om na te gaan of de ruimte veel lichtinval heeft. Als laatste is het ook belangrijk om te weten welk licht je zelf gebruikt.

"Zo maakt het wel degelijk verschil of je bijvoorbeeld gebruikt maakt van TL-lampen of van gloeilampen in de ruimte."

Functie van de ruimte

Wat wil je met de ruimte creëren? Moet deze lager of hoger, kleiner of groter, breder of korter  zijn?
Ruimte vergroten
Gebruik lichte kleuren om je ruimte te vergroten. Lichtere kleuren weerkaatsen het licht waardoor  de ruimte optisch groter lijkt. Gebruik een glanzende verf. Matte verf is niet geschikt om de ruimte te vergroten omdat deze minder het licht weerkaatst. Gebruik geen donkere kleuren voor het plafond maar gebruik eerder wit of afgeleiden hiervan.
Ruimte kleiner maken
Gebruik donkere kleuren voor de langste muren op die manier wordt de ruimte kleiner gemaakt. 
Ruimte verhogen of verlagen
Gebruik voor het plafond een lichtere kleur dan het kleur die je voor de muren gebruikt om de ruimte te verhogen. Bijgevolg gebruik je dus beter een donkere kleur voor het plafond en een lichtere kleur voor de muren als je de ruimte wilt verlagen.
Ruimte breder maken
Gebruik een andere kleur op de tegenovergestelde muren. Gebruik een lichte kleur voor de ene muur en een donkere kleur voor de andere. Op die manier creëer je een bredere ruimte. 

Verf kiezen is een persoonlijke keuze

Het kiezen van verf is subjectief gegeven. De ene vindt mooi wat de andere soms lelijk vindt. Kies daarom steeds voor een kleur waar jij je goed bij voelt. Je moet tenslotte bijna elke dag op de muren van jouw woning kijken.
We hopen dat je met dit artikel een stapje dichter staat bij het kiezen van jouw favoriet kleurtje. En zie je de bomen door het bos niet meer, raadpleeg dan een professional.