Algemeen

De tuintrends van 2017

23 mei 2017

Heb je een nieuwe woning maar nog geen aangelegde tuin of heeft jouw huidige tuin een make-over nodig? Laat je dan alvast inspireren door de tuintrends van 2017 voor de aanleg van jouw droomtuin.

Wist je dat meer dan 50% van de Belgen per dag één uur of langer van hun tijd doorbrengen in de tuin? Onze tuin zien we vooral als een bron van inspiratie en een plaats waar we tot rust komen. Steeds meer mensen kiezen om een  volwaardige tuin aan te leggen met beplanting die reeds volgroeid is. Daarenboven vinden wellnesss elementen zoals een zwembad, zwemvijver, jacuzzi… hun toegang tot de Belgische tuinen.  Ook worden steeds vaker professionals geraadpleegd om de tuin aan te leggen en te onderhouden. Maar niets weerhoud je om zelf met jouw groene vingers aan de slag te gaan! We stellen de tuintrends van 2017 aan je voor via de harmonieuze, energieke en  geëmancipeerde tuin.

De harmonieuze tuin

De harmonieuze tuin staat voor rust, harmonie en voeling met de natuur. Deze tuin is een ruimte die het mogelijk maakt om te ontsnappen aan de Westerse tijdsdruk. De prikkeling van al onze zintuigen is hier belangrijk. We vinden heel veel aparte plekjes en hoekjes in deze tuin terug. Om deze tuin zelf te creëren, kan je gebruik maken van volgende materialen en planten:

Natuurlijk materiaal
Gebruik materialen die hun oorsprong vinden in de natuur. Denk maar aan hout en riet. Zo kan je bijvoorbeeld een afsluiting maken met takken. Of kan je je afsluiten van de buitenwereld door een afgesloten hoekje met riet te maken.

Groene en blauwe  beplanting
Deze kleuren krijgen niet voor niks het label ‘rust’ binnen de kleurenpsychologie toegekend. Om rust te creëren gebruik je dan ook best groene en blauwe planten. Voorbeelden hiervan zijn salie, gras, blauwregen, vlinderstruik en bamboe.

De energieke tuin

De energieke tuin staat voor vitaliteit, energie en beweging. Uit deze tuin moeten we onze dagelijkse energie kunnen halen. En waaruit putten we energie? Uit inspanning en ontspanning! Daarom vinden we in deze tuin zowel sportelementen als wellness elementen terug. Wil je een energieke tuin, kies dan voor volgende materialen en planten:

Sport en wellness
Een sportieve tuin creëer je door bijvoorbeeld een badmintonnet, een basketbalring of zelfs een kleine loopbaan te integreren. Een zwemvijver, zwembad, dompelbad, douche of sauna in de tuin creëren voor jou dan weer een wellness gevoel.

Kleurrijke planten en materialen
Gebruik geel, rood of oranje. Kortom kleuren die energie en kracht uitstralen. Zo kan je bloempotten in felle kleuren plaatsen of planten gebruiken zoals vuurpijl, ijzerhard en salvia.

De geëmancipeerde tuin

De geëmancipeerde tuin staat voor gezelligheid en gelijkheid. In deze tuin moet iedereen zich goed voelen. Elementen die we binnen belangrijk vinden, krijgen buiten ook een rol. Elk element die in deze tuin gebruikt wordt, krijgt een evenwaardige rol. Om een geëmancipeerde tuin te ontwikkelen heb je volgende elementen nodig:

Technologie
Technologie is niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Zo kunnen we bijvoorbeeld een systeem dat automatisch water voorziet voor de planten in deze tuin terugvinden.

Elementen die rust, sfeer en gelijkwaardigheid teweegbrengen
Gebruik kleuren zoals roze en groen. Robuuste materialen met een vrouwelijk touch zijn in deze tuin ook aanwezig. Planten zoals een gladiool, dahlia en viooltjes zijn zeer geschikt.

Natuurlijk kan je steeds elementen van deze drie tuinen en eigen creatieve ideeën samenvoegen om jouw droomtuin te ontwikkelen. Daarenboven houd je best rekening met jouw budget en tijd die nodig is om de tuin aan te leggen en te onderhouden.

Veel succes!