Algemeen

Bouwgrond kopen: waarop moet je letten?

28 december 2016

Bouwgrond kopen is iets wat je meestal slechts één in je leven doet. Je keuze bepaalt voor een groot stuk hoe je in de toekomst zult leven. Bovendien gaat er een grote som geld mee gepaard. Waar moet je allemaal op letten?

1. Ligging

De drie belangrijkste criteria voor een nieuwbouwproject zijn de ligging, de ligging en de ligging. Zo wordt wel eens gezegd. Natuurlijk zijn nog andere zaken van tel, maar de locatie blijft toch wel het allerbelangrijkste. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat mensen die lang en veel moeten pendelen ongelukkiger zijn, zelfs al wonen ze in een betere woning. Bekijk ook of er een supermarkt, school, bushalte enzovoort in de buurt zijn. En let op de oriëntatie die je huis zal hebben.

2. Stedenbouwkundige voorschriften

Deze voorschriften kunnen heel uiteenlopend zijn. Gaande van de afstand die je van de straat en het huis van je buren moet houden tot de bouwstijl. Ook de vorm van het dak, het aantal bouwlagen en de materiaalkeuzes kunnen vastliggen. Je creativiteit kan daardoor aan banden worden gelegd. Wijzigingen aanvragen is mogelijk, maar een aanrader is dat niet.

3. Eigenschappen van het terrein

Bekijk aandachtig de afmetingen en de vorm van het terrein. Een terrein met verloren hoeken is minder interessant dan een recht op recht perceel. Let ook op hoogteverschillen en het grondwaterpeil. Staan er bomen die nog weg moeten, dan heb je een kapvergunning nodig. Ook het afbreken van bestaande constructies kost geld. Andere mogelijke minpunten zijn lawaai- en geuroverlast.

4. Nutsvoorzieningen

Controleer of dit allemaal aanwezig is: wateraansluiting, elektriciteit, aansluiting voor tv, internet, aardgas of voorzieningen voor verwarming op stookolie. Moeten er nog leidingen gelegd worden? Hou er dan rekening mee dat dit wel eventjes kan duren.

5. Bodemattest

Uit een bodemattest kan je afleiden of de bouwgrond sporen van verontreiniging bevat. Stond er vroeger een bedrijf, garage,
tankstation dan kan het zijn dat de bodem vervuild is. De verkoper zal die moeten laten saneren voor de verkoop. Een bodemattest is verplicht. Is er geen, dan kan de koop nietig worden verklaard.

6. Bezwarende omstandigheden

Er zijn omstandigheden die de waarde van een bouwgrond kunnen doen dalen zoals vruchtgebruik, overstromingsgevaar, onroerend goed in onverdeeldheid, pachtovereenkomsten enzovoort.

7. De prijs

Over de vraagprijs kan je onderhandelen met de eigenaar of de makelaar. Heb je al het bovenstaande gecontroleerd en hier en daar een probleem ontdekt, dan heb je goeie argumenten om de prijs te doen zakken. Weet dat de verkoper een onderhandelingsmarge heeft ingebouwd en dat je er dus goed aan doet om meteen onder de vraagprijs te bieden. Hou ook rekening met notaris- en andere bijkomende kosten vooraleer je een bod uitbrengt.