Algemeen

Aantal vastgoedbeleggers voor woonkrediet stijgt

13 maart 2017

Eén op de vijf woonkredieten wordt vandaag de dag afgesloten voor een vastgoedbelegging. Zo blijkt uit cijfers van de KBC. Vroeger diende de hypothecaire bijna uitsluitend voor het kopen van een eerste woning, tegenwoordig kloppen almaar meer vastgoedbeleggers bij de bank aan. De trend is gezet, zeker nu het spaarboekje nog nauwelijks iets opbrengt.

Vastgoed = veiligste belegging

Een woning blijft de veiligste belegging, want de vastgoedprijzen blijven stijgen en de rentevoeten dalen. Meer voordelen? Geen beurs-, diefstal- of ander risico. Kortom, investeren in bakstenen bezorgt je altijd gemoedsrust.  Almaar meer beleggers kiezen daarom voor vastgoed, bijvoorbeeld een tweede verblijf in de Ardennen of aan de Belgische kust. Of een echte beleggingseigendom. En dat merken ze bij de bank. 
 
Woonkrediet: meer eigen inbreng en kortere looptijden
Hoe veilig ook, de bank dekt zich natuurlijk altijd in tegen risico’s. Daarom vraagt ze almaar meer eigen inbreng van kandidaat-leners. Bij KBC ging het in 2015 nog om 10 procent, in de jaren daarvoor was dat nog minder. In 2017 eist de bank 15 procent eigen middelen. Tweede buffer is de looptijd van de hypothecaire. Vroeger sloot je gemakkelijk een lening af voor meer dan 25 jaar, maar lange looptijden kwamen in de afgelopen decennia onder druk te staan van de Nationale Bank

Op latere leeftijd een woonkrediet afsluiten

De gemiddelde leeftijd waarop je een woonkrediet voor een eerste woning afsluit, blijft stijgen. Vroeger gebeurde dat op vrij jonge leeftijd dankzij de lange looptijden en lagere vastgoedprijzen. Vandaag de dag lijkt dat (helaas) veel minder evident. Bijkomende redenen? De strengere voorwaarden van de bank en de keuze van de locatie, want veel jongeren willen zich niet meteen ergens settelen.

Herfinancieringen uit de mode

Woonkredieten herfinancieren? Vroeger relatief populair, maar vandaag zo goed als uitgedoofd. Dat komt vooral door de stijging van de lange rente en tarieven voor woonkredieten sinds september 2016. De trend is dus zo goed als stilgevallen.