Algemeen

7 tips voor een lagere energiefactuur

22 december 2016

Wie zijn dagelijkse gewoontes aanpast kan veel energie en geld besparen. Wij sommen de belangrijkste adviezen voor een lagere energiefactuur nog eens voor je op.

 1. Verander elk jaar van energieleverancier
  Nog nooit overgestapt naar een andere energieleverancier of veranderd van contract? Dan liet je al veel geld liggen. Het aanbod van de verschillende leveranciers in ons land is zeer divers en bovendien zijn er vaak scherpe acties voor nieuwe leden. Er zijn verschillende vergelijkingssites die je helpen om de voor jou goedkoopste energiemaatschappij te vinden.
 2. Was op dertig graden
  Het is een hardnekkig misverstand dat je op hogere temperaturen moet wassen om een proper resultaat te hebben. Hoe hoger het aantal graden waarop je wast, hoe meer energie je wasmachine verbruikt. Doe altijd je wasmachine vol en hang je kledij te drogen in plaats van hem in de droogkast te zwieren.
 3. Zet de verwarming lager
  Als je de thermostaat een graad lager zet, dan bespaar je al snel 5% op de verwarmingskosten. Een eenvoudige maatregel die geen investering vraagt, behalve dan in een dikke trui.
 4. Gebruik energiezuinige lampen
  De klassieke gloeilamp is van de markt gehaald omdat hij niet duurzaam was, maar ook gewone halogeenlampen zijn niet zuinig. Spaarlampen en led-lampen zijn ondertussen in allerlei formaten en kleuren beschikbaar. Ze zijn duurder in aankoop, maar gaan heel lang mee.
 5. Niet op stand-by
  Gebruik je een apparaat niet? Zet het dan echt uit en niet op stand-by. Je kan er 60 euro per jaar mee uitsparen.
 6. Investeer in zonnepanelen
  Wek zelf op een duurzame manier energie op. Goed voor het milieu en voor je eigen portemonnee. Tegenwoordig brengen fabrikanten thuisaccu’s uit zodat de stroom die je zonnepanelen opwekken niet in het net verdwijnt maar opgeslagen wordt in de accu.
 7. Gebruik koelkast en diepvriezer verstandig
  Dit zijn twee toestellen die dag en nacht werken. De ideale temperatuur voor een koelkast is 4 tot 6 graden, de ideale temperatuur voor een diepvriezer is -18 graden. Elke graad minder komt overeen met 5% meer verbruik. Open de toestellen zo kort mogelijk en plaats er geen warme voeding in, want dan zal hij meer verbruiken. In een koelkast plaats je enkel het strikt noodzakelijke terwijl een diepvriezer best helemaal vol zit, desnoods met piepschuim zodat er minder lucht naar binnen kan stromen tijdens het openen.